Плевроциститидът е морски организъм, живял  преди почти 450 милиона години,

...
Плевроциститидът е морски организъм, живял  преди почти 450 милиона години,
Коментари Харесай

Древен морски организъм променя бъдещето на роботиката

Плевроциститидът е морски организъм, живял  преди съвсем 450 милиона години , доста преди появяването на първите динозаври. Сега учени са основали негово копие, което може да въодушеви нови способи за напредване на бъдещи роботи , заяви Физ.орг.

Освен със странния си външен тип, Плевроциститидът (Pleurocystitidе) e прочут с това, че е измежду първите бодлокожи, способни да се движат посредством мускулест придатък, сходен на стъбълце. Съвременните представители на класа на бодлокожите включват морски звезди, морски таралежи, пясъчни долари (морски бисквитки) и змиевидни морски звезди.

Prehistoric sea creature gets reborn as a soft-bodied robot – TechToday
— Algorithm Games (@GamesAlgorithm)
Авторите на актуалното проучване от катедрата по машинно инженерство на университета " Карнеги Мелън ", Съединени американски щати, са решили да ревизират по какъв начин тъкмо Плевроциститидът e употребявал стъблото си, с цел да се придвижва по морското дъно .

Използвайки вкаменелости за насоки, експертите са конструирали роботизиран Плевроциститид с (частично) меко тяло и гъвкаво моторизирано клатещо се стъбълце.

Когато са тествали " палеобионичното " устройство в лаборатория, откривателите са разкрили кои са оптималните придвижвания за напредване на робота напред. Учените са открили също, че увеличението на дължината на стъблото доста покачва скоростта му , без да се употребява спомагателна сила.

Откритията на екипа в последна сметка могат да бъдат употребявани за планиране на роботи, които бързо и дейно да се придвижват по морското дъно или в друга сходна среда. 

Изследването също по този начин дава скъпи сведения за това по какъв начин са се променяли методите за напредване на морските организми в продължение на милиони години.

" Да вдъхнем нов живот на нещо, което е съществувало преди близо 500 милиона години, е завладяващо единствено по себе си, само че това, което в действителност ни вълнува в този пробив, е какъв брой доста ще можем да научим от него ", споделят откривателите. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР